Artikelen

Iedereen kan gedachtelezen

Verstuurd op 21 mei 2011

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.

'Mensen zien de wereld niet zoals zij is, ze zien de wereld zoals ze zelf zijn', zei de Griekse filosoof Heraclites zo'n 2500 jaar geleden.

De reden waaróm mensen de wereld zien zoals ze zelf zijn, is omdat ons brein de gewoonte heeft om de informatie die (via de vijf zintuigen) binnenkomt ofwel te generaliseren ofwel te verstoren ofwel weg te laten, zodat het binnen ons referentiekader past, ons model van de wereld. Hierdoor voldoet de informatie aan wat we willen en verwachten te
zien.

Mensen zijn betekenisgevende wezens; alles wat we in ons leven meemaken willen we  betekenis geven; alles moet een reden hebben. Het lijkt onmogelijk om zonder betekenis te leven. 

Bijvoorbeeld: je ziet een vrouw in een park op een bankje zitten, alleen en met een glimlach op haar gezicht. Sommige mensen vinden dat een zielig beeld; ze zien een eenzame vrouw alleen. Anderen benijden haar omdat ze zichzelf kan vermaken en weer anderen menen dat haar glimlach nep is
en denken dat ze gek is.

Al deze ideeën zijn interpretaties die over het beeld heen gelegd worden. De enige echte feiten zijn dat er een vrouw is, zittend buiten op een bankje, met een glimlach op haar gezicht. Al het andere is niet meer dan interpretatie.

Onze behoefte om dingen te labellen en in hokjes te plaatsen is bijna obsessief en heeft grote consequenties.

Neem een stoel, door het accepteren van deze beschrijving labellen we het. Dat is heel praktisch, want je weet direct dat je erop kan zitten. Het brengt echter ook een keerzijde met zich mee. Het gevaar ligt namelijk op de loer dat we met het label 'stoel' alle andere mogelijkheden en eigenschappen elimineren: het hout, de vorm, de moleculaire structuur, de mogelijkheid om het te gebruiken als tafel, als brandstof of wapen, et cetera.

Spreekwoorden als ‘Een wolf in schaapskleren’ en ‘Men moet een boek niet beoordelen aan de kaft’, helpen ons eraan herinneren dat de dingen vaak niet zijn zoals ze op het eerste gezicht lijken. 

Deze gewoonte om alles in hokjes in te delen zorgt ook voor veel misverstanden, ongepaste reacties, teleurstellingen en angsten. Want wat als iets niet binnen jouw model van de wereld past?

Hoe kunnen we deze misverstanden en teleurstellingen dan voor zijn? Kan dat überhaupt wel? Ja, dat kan: door jezelf te trainen om enkel te ervaren wat je zintuiglijk waarneemt.

Dit klinkt misschien zo eenvoudig dat sommige mensen het afdoen als onzin. Vergis je niet: bij bijna al mijn cliënten, die last hadden van angsten, fobieën, schuldgevoel of andere onzekerheden, verdwijnen de klachten op het moment dat ze ophouden met aannames over het leven en ze gedwongen worden om alleen aandacht te geven aan wat ze hier en nu zintuiglijk waarnemen.

Daarom houd ik zo van theater, want een goede theatervoorstelling zorgt ervoor dat alle zintuigen opereren op hun toppen en helemaal open staan. Ook live muziek of bijvoorbeeld een achtbaan genereren dat je helemaal in het hier en nu bent. Je leeft op zo’n moment volledig.

Maar aandacht geven aan je zintuiglijke ervaring is iets wat je overal kunt doen. Het klinkt eenvoudig, maar het vraagt inzet en doorzettings-vermogen om de gemakzuchtige manier van denken te doorbreken en te stoppen met 'gedachtelezen' van wat iemand anders zou kunnen denken, eindeloos in jezelf praten, of te blijven hangen in een woordenwisseling van een paar uur geleden.

Het vraagt mentale inspanning en nog niet iedereen heeft zo’n mentale kracht. Het goede nieuws is dat je het kunt trainen.

In mijn eerste week op de Toneelschool liep ik wat onzeker over de gang op zoek naar mijn lokaal toen ik ergens een krantenartikel zag met als kop: ‘creativiteit is een spier’. Dat vond ik een fantastische gedachte, want een spier kun je trainen. Net als creativiteit is mentale kracht ook een spier. En door die te trainen wordt ze sterker en groeit.

Leren om waar te nemen wat er hier en nu is, zou wel eens een van de belangrijkste vaardigheden kunnen zijn die je als mens kunt leren in je leven.


Alle goeds,

Erik

 

Let op: Alle data voor het trainingen en workshops voor het
najaar 2011 zijn afgelopen week op de site gezet. Klik hier
voor meer informatie en data.

 

 

 

 

Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in