Artikelen

De meest gestelde vragen over hypnose

Verstuurd op 31 augustus 2011

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.
Ik heb de afgelopen weken nogal wat vragen gekregen over de workshops en trainingen die eraan zitten te komen. Ik heb besloten de meest gestelde vragen te beantwoorden in de nieuwsbrief van deze keer.


1. Kan ik/iedereen in hypnose?

Ja. Sterker nog: iedereen gaat elke dag meerdere malen in en uit trance. Wanneer je autorijdt, een boek leest of zit te dagdromen, is dat een vorm van een dagelijkse trance. Het verschil met een hypnotische trance is dat je dan in trance gaat met behulp van een hypnotiseur. Een ander belangrijk verschil is dat je bij een hypnotische trance vaak een (nuttig) doel hebt, bijvoorbeeld: meer ontspannen, meer zelfvertrouwen, beter kunnen leren, een beter geheugen krijgen of wat dan ook.

2. Kan ik hypnose echt leren in 1 of 2 dagen?
Ja, iedereen kan hypnose leren. Hypnose is een proces wat bestaat uit verschillende stappen en wanneer je die stappen op de juiste manier leert toepassen, kan iedereen hypnose leren. Het is daarom ook belangrijk dat je zowel de theorie leert en deze meteen in de praktijk leert toepassen. Daarbij zou ik de cursus niet geven als hypnose niet in 1 of 2 dagen te leren zou zijn; ik zie er het nut en de lol namelijk helemaal niet van in om een zinloze cursus te geven.

3. In de Beste Ik Techniek had ik het idee dat het een visualisatie was en geen zelfhypnose, hoe weet ik nou of ik het goed doe?
De Beste Ik Techniek is een vorm van zelfhypnose, maar sommige mensen hebben een soort 'bewijs' nodig dat ze in trance zijn. Dit komt omdat hypnose voor veel mensen niet heel anders aanvoelt dan diepe ontspanning. Er zijn ook zelfhypnose technieken waarbij je een bewijs kunt ervaren, zodat je zeker weet dat je met je onbewuste communiceert. Een van die technieken leer ik vaak aan mijn cliënten. Deze vorm van zelfhypnose is een onderdeel van de Hypnose Intensive workshop.

4. Is hypnose hetzelfde als ontspanning?
Nee, alhoewel hypnose heel vaak ontspannen aanvoelt is het niet hetzelfde. De Weense arts Franz Anton Mesmer onderzocht rond 1775 een bewustzijnstoestand waarbij mensen in hoge mate ontvankelijk waren voor suggesties. Wanneer mensen in deze toestand een instructie of taak kregen voerden ze die uit, zelfs al waren dat handelingen die ze normaal niet zo snel zouden doen. Hypnose is dus een bewustzijnstoestand waarbij iemand openstaat voor suggesties. Van dit principe maakt je gebruik in hypnose.

5. Hoe kan hypnose mij helpen?
Dat is natuurlijk afhankelijk van wat je doel is, maar hypnose is een hulpmiddel om effectief te leren communiceren met je eigen onbewuste. Volgens Milton Erickson kwamen mensen naar hem toe omdat ze niet in rapport waren met hun eigen onbewuste. Met hypnose leer je om contact te maken met je onbewuste en om de verandering te laten plaatsvinden in je onbewuste. Je onbewuste is de plaats van je emoties en gevoelens, maar ook van je automatismen en gewoontes. Wanneer je meer grip op je emoties wil krijgen of van bepaalde automatismen of gewoonten af wil, is hypnose een zeer effectief middel.


Tot zover de nieuwsbrief voor deze keer. Mocht je nog andere vragen hebben over een workhop of training van ons, neem dan contact met ons op via mail of telefoon.

Alle goeds,
Erik Willems


PS De Hypnose in 1 dag van 1 oktober is VOL. Volgende eendaagse cursus is op 3 december.

PS Vandaag is de laatste dag van de vroegboekkorting van de Hypnose Intensive workshop van 8 & 9 oktober. Wanneer je weet dat je mee wil doen, klik dan hier en geef je snel op.


Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in