Artikelen

Afvallen en hypnotherapie

Verstuurd op 1 maart 2012

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.

Afvallen en hypnotherapie

Ik zag een tijd geleden het programma 'Help ons kind is te dik' op televisie. Hierin proberen kinderen met overgewicht af te vallen, terwijl heel Nederland mee mag kijken. Ik heb een halve aflevering gezien, maar denk eigenlijk dat het programma moet heten: 'Help mijn ouders begrijpen niet dat je van veel en ongezond eten dik wordt en begrijpen eigenlijk ook niet dat zij verantwoordelijk zijn voor mijn overgewicht, omdat ik nog maar een kind ben'.

Het is misschien niet zo'n pakkende titel, maar het dekt de lading in ieder geval meer. Het is namelijk vooral de onkunde van de ouders die van de beeldbuis afspat: "Hij heeft het al zo moeilijk met de scheiding, dus daarom durf ik geen nee te zeggen", "Ik wist niet dat je daar dik van wordt", "Ja, als je het zo allemaal naast mekaar op tafel ziet, is het wel erg veel chips en zoetigheid".

 

Afvallen is Big buisiness

Dit programma is een exponent van de huidige gezondheidstrend. Afvallen is namelijk big business. Niet zo vreemd want ongeveer de helft van de Nederlanders is te dik (Bron RIVM). Miljoenen worden er omgezet in afvalland. Qua diëten is er voor ieder wat wils. Zo kun je kiezen uit het 1 dag dieet, het 10 dagen dieet, het 13 dagen dieet, het 3D dieet, het ananas dieet, het calorieëndieet, het eierdieet, het fruitdieet, het broodwisseldieet, het dokter Frank dieet, het pastadieet, het sms dieet, het soep dieet, het vegetarisch dieet en nog veel meer andere diëten.


En het mooie is dat ze allemaal werken! Een tijdje. Want van de mensen die willen afvallen weegt zo'n 95 procent na een aantal maanden evenveel of zelfs meer dan voor ze begonnen. Iedereen weet dat gezond eten en voldoende beweging noodzakelijk is om een gezond gewicht te krijgen en te houden. Hoe is dan toch mogelijk dat de helft van de Nederlanders te dik is?


Eten en emoties

Dat komt doordat eten voor veel mensen samenhangt met emoties. Als je eet om emotionele redenen eet je niet om je lichaam te voeden, maar om een andere behoefte te bevredigen. Helaas laten verveling, troost, angst, onzekerheid en andere negatieve emoties zich niet weg eten. Het resultaat: de negatieve emotie blijft en mensen worden steeds dikker. Ondanks dat mensen weten dat het ongezond is (en dat ze er heel ongelukkig van worden) blijven ze dus eten alsof de hongerwinter er aankomt.

Begrijp me niet verkeerd, als iemand er geen enkel probleem mee heeft dat hij meer weegt dan gemiddeld vind ik het prima. De mensen die ik behandel willen eigenlijk niet afvallen, al zeggen ze dat in eerste instantie wel. Wat mensen uiteindelijk willen is zich goed voelen in hun eigen lichaam.

in mijn ervaring is het loskoppelen van eten en emoties de sleutel tot een duurzame en gezonde manier van afvallen. Emoties zijn namelijk de brandstof van ons gedrag, ze bepalen ons dagelijks leven en hoe we de dingen doen . Zolang emoties je eetpatroon bepalen zal iedere poging om af te vallen slechts tijdelijk zijn.

 

Aangeleerd gedrag

In het tv-programma zei de moeder op een gegeven moment "Hij heeft het al zo moeilijk dus geef ik hem maar wat hij wil". Deze jongen was verdrietig en kreeg vervolgens een snoepje. Als je dit maar vaak genoeg herhaalt wordt snoep vanzelf gekoppeld aan verdriet. Alle mensen die bij me kwamen om af te vallen hadden van hun ouders onbewust geleerd op welke manier eten verbonden was met emotie. Iedere ouder houdt zielsveel van zijn kinderen en wil het beste voor ze, maar je kind met liefde behandelen hoeft niet te betekenen dat je hem laat doen wat hij wil.

In 2012 schreef journaliste Mayra de Wilde van de Grazia over haar ervaringen om af te vallen met hypnotherapie bij Hypnoworks, om meer over haar ervaringen te lezen, klik je hier. Wil je meer weten over hoe hypnotherapie kan helpen om op een gezonde manier af te vallen, klik dan hier.





 


Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in