Artikelen

Het wetenschappelijk bewijs van hypnose

Verstuurd op 31 oktober 2011

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.
Op donderdag 3 november heb ik een lezing gegeven bij SPIN, de Studievereniging Psychologie van de Radboud universiteit in Nijmegen. Ik geef wel vaker lezingen en met veel plezier, maar ben altijd extra blij wanneer de interesse vanuit wetenschappelijke hoek komt. (onderstaande is een gedeelte uit de lezing).


Dit is niet voor niets, want ondanks de resultaten die hypnotherapeuten behalen met hun werk en ondanks dat er steeds meer artsen en psychologen interesse hebben in hypnotherapie, is de verhouding tussen hypnose en wetenschap nog vaak moeizaam. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat de wetenschap het er maar niet over eens kan worden of hypnose bestaat. Dat wil zeggen: of hypnose een veranderde mentale toestand is?

Hypnotische toestand

Tot nu toe was het de wetenschap nog niet gelukt om aan te tonen dat er zoiets bestaat als een 'hypnotische toestand'. De criteria die de wetenschap hierbij gebruiken zijn dat hypnotische toestand objectief meetbaar en herhaalbaar gedrags- of fysiologische verschijnselen heeft, die niet kunnen worden nagebootst of gesimuleerd door niet-gehypnotiseerde subjecten.  Oftewel: heeft een gehypnotiseerd persoon een mentale toestand die buiten het bereik van de normale mentale toestanden valt.

Kort geleden zijn de resultaten verschenen van een zeer uitgebreid onderzoek van de universiteit van Skovde (Zweden), de universiteit van Turku (Finland) en het Centre for Cognitive Neuroscience uit Finland. Ze hebben met een uitgebreide case-studie, met een zeer hypnotiseerbaar subject, aangetoond dat er een betrouwbare reeks van veranderingen in zowel de automatische als willekeurige oogbewegingen op te merken was in de hypnotische toestand. 

Trance staren

De veranderingen die te zien zijn komen overeen met wat men noemt 'trance staren'. Belangrijk hierbij is dat het subject de fysiologische veranderingen die hierbij optreden niet kan doen wanneer ze niet in trance is. De uitkomst van het onderzoek benadrukt dus dat hypnose een speciale toestand is, die kwalitatief verschilt van de normale staat van bewustzijn. Hieronder zie je twee foto's waarbij je de het subject in en uit trance ziet.Er is ook een kort filmpje online gezet waarbij je de verandering ziet optreden zodra de hypnotiseur het subject via een post-hypnotische suggestie in en uit trance brengt. Als je het filmpje wil zien waarbij je de fysiologische veranderingen ziet, klik dan hier.

Natuurlijk is het goed als de wetenschap erachter komt wat hypnotherapeuten al lang weten, dat hypnose bestaat en trance een veranderde bewustzijnstoestand is. Zeker wanneer dit de interesse en kennis over hypnose en het onbewuste vergroot. Belangrijker nog vind ik de toenemende interesse vanuit studenten psychologie in hypnotherapie en werken met het onbewuste; zij zijn namelijk de toekomst van de psychologie.


Erik Willems

Dit is een gedeelte uit de lezing.

Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in