Artikelen

(Bij)geloof

Verstuurd op 3 juni 2010

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.

In de jaren '60 van de vorige eeuw heeft de Amerikaanse psycholoog BF Skinner veel experimenten gedaan met dieren om te kijken of er parallellen te trekken zijn met menselijk gedrag.


In een van zijn experimenten heeft Skinner duiven in een gecontroleerde omgeving gezet. Hier kregen ze  kleine hoeveelheden voer. Het was de 'taak' van de duiven om uit te vinden wat ze moesten doen om het voer te krijgen.

Wat de duiven niet wisten is dat ze het eten op willekeurige momenten kregen en dat hun gedrag geen enkele invloed had op de momenten dat het voer kwam.

Zwarte kat brengt...

De duiven gingen echter vreemd, repeterend gedrag vertonen. Elke keer wanneer ze voer kregen gingen ze het gedrag wat ze daarvoor hadden gedaan herhalen. De duiven dachten dat hun gedrag er voor zorgde dat ze eten kregen. Dit ging zo ver dat ze zelfs eindigden in het lopen van rondjes of vreemde rituele patronen.

Skinner laat hier eigenlijk zien hoe (bij)geloof werkt. Mensen maken (foutieve) verbindingen tussen oorzaak en gevolg. Wanneer ze eenmaal de oorzakelijkheid hebben gevonden gaan ze daar naar handelen.
Een zwarte kat kruist ons en dit brengt ongeluk. Onder een ladder doorlopen brengt ongeluk. Dit soort ideeën kan ons dagelijks leven behoorlijk gaan beheersen.


Oorzaak en gevolg

Een jonge man, net vader, kwam bij mij omdat hij wilde stoppen met roken. Hij had het al vaak geprobeerd, maar telkens hield hij het niet vol. Na wat uitvragen kwamen we er achter dat hij eigenlijk bang was dat het nooit meer gezellig zou worden als hij stopte met roken. Roken was voor hem gelijk aan gezelligheid. Dat is op zich natuurlijk niet waar, als dat echt waar zou zijn dan zou dat voor iedereen gelden en dat is niet zo.

Maar wanneer je vaak genoeg rookt in een situatie die heel gezellig is gaat je onbewuste deze twee aan elkaar koppelen. Dan lijken die twee verbonden met elkaar. De kunst is dan dus om de twee los te koppelen, zodat je leert dat roken en gezelligheid niets met elkaar te maken hebben.


Meer leren?

Deze processen spelen zich allemaal af in ons onbewuste. Het kan een ware eye opener zijn om inzicht te krijgen in dit soort subliminale processen bij anderen en zeker ook bij jezelf. Hypnose en NLP gaat alleen maar over onbewuste processen. Ze maken die processen inzichtelijk en kunnen daarmee ook diepgaande verandering teweeg brengen bij mensen. Een deelnemer van een van de workshops schreef: De enorme invloed van ons onbewustzijn is indrukwekkend. Mocht je meer willen weten over onze workshops, klik dan hier.Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in