Artikelen

Milton Erickson

Verstuurd op 23 juni 2010

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.

Wellicht heb je wel eens gehoord van Milton Erickson. Deze Amerikaanse psychiater en hypnotherapeut wordt algemeen gezien als de grondlegger van de moderne hypnotherapie. Toch was hij een zeer onwaarschijnlijke kandidaat om dit te bereiken in zijn leven.

Want toen Erickson zeven jaar oud was kreeg hij een polio aanval. Hij was zo ziek dat de doktoren er vanuit gingen dat hij het niet zou redden. Maar tegen de verwachtingen in redde hij het wel. Hij was echter wel volledig verlamd en in kon zelfs niet eens meer praten, het enige wat hij nog kon was luisteren en zijn ogen bewegen. De doktoren gingen er vanuit dat hij nooit meer zou kunnen lopen, maar ook hier kregen ze niet gelijk. Erickson was namelijk vast van plan om opnieuw te leren lopen.  

Opnieuw leren lopen


Hij begon naar zijn kleine zusje te kijken en keek heel precies hoe ze leerde lopen. Daarnaast begon hij lichamelijke herinneringen terug te halen. Hij herinnerde zich de beweging van de spieren van zijn eigen lichaam. Door zich goed te concentreren op die herinneringen kreeg hij langzaam maar zeker een klein stukje controle terug over zijn eigen lichaam.
 
Het duurde maanden voordat er enige progressie was en hij ging maar zeer langzaam vooruit, maar hij gaf niet op. Door te blijven oefenen kwam hij op het punt waarop hij weer kon praten en zijn armen kon gebruiken. Erickson beschreef later zeer gedetailleerd hoe hij de meest eenvoudige bewegingen opnieuw had geleerd en hoe hij deze bewegingen leerde coördineren - iets waar de meeste van ons niet eens bij stil staan. 

De reis van zijn leven


Enige tijd later, maar nauwelijks nog in staat te lopen, besloot hij om zijn lichaam verder te trainen en hij schreef zich in voor een kanokamp. De reis was zo'n 1200 kilometer van de Winsconsin rivier in Milwaukee tot de Mississippi (foto) in St Louis. Een vriend zou oorspronkelijk met hem meegaan, maar deze kon op het laatste moment toch niet mee. Zijn ouders waren überhaupt al ongerust dus besloot hij niet te vertellen dat hij alleen zou gaan.

Toen de reis begon, kon hij nog niet zover lopen dus werd hij naar de rivier gedragen. Alles wat hij bij zich had waren wat kleren en $5,-

Hij wist dat de kano op veel plekken gedragen zou moeten worden, maar hij besloot dat hij op zijn gezonde verstand zou kunnen rekenen tot hij de spierkracht had ontwikkelt die hij nodig had. Hij was zo vol zelfvertrouwen dat hij wist dat hij zou redden. Hij had gelijk.


Iedere keer wanneer hij voor een nieuwe uitdaging kwam te staan, vond hij op de een of andere manier de hulp die hij nodig had of loste het anders op. Veel avonden 'verdiende' hij zijn avondeten door verhalen te vertellen aan vissers aan de kant van de rivier. Jaren later werd hij zeer bekend om zijn manier van verhalen vertellen.  

Na zes weken peddelde hij weer naar huis. Toen hij thuis kwam had hij nog steeds zijn $5,- plus een zongebruinde huid en een enorme spierkracht in zijn schouders en armen. Daarbij had hij zijn lopen verder ontwikkeld met behulp van een stok.

De reis had een diepe impact op de jonge Erickson en vormde  zijn manier van denken voor de rest van zijn leven. Het bevestigde zijn idee - en een van de fundamentele principes van Ericksoniaanse hypnose - dat wij allemaal de hulpbronnen en oplossingen in ons hebben.

Ieder mens in tot veel meer in staat dan we meestal denken. We hebben zoveel hulpbronnen en mogelijkheden in ons waar we ons vaak niet eens van bewust zijn. De meeste mensen weten zelfs niet eens hoe ze er toegang tot krijgen. Vaak alleen in tijden van grote crisis en bij grote uitdagingen is het zo dat we voorbij ons oude denken gaan en gebruik maken van de enorme potentie in ons. Op dit soort momenten verbazen we onszelf.  Hetgeen wat Erickson had was een doel: leren lopen. De kano reis was een nieuw begin voor hem.

En hij ging door om een zeer bijzonder leven te leiden omdat hij het aandurfde om zijn eigen beperking uit te dagen.Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in