Artikelen

Hypnotherapie bij chronische pijn klachten

Verstuurd op 2 juni 2014

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.

Hypnotherapie bij chronische pijn klachten


In Nederland leven maar liefst 2,2 miljoen mensen met chronische pijn klachten. Niet zo vreemd dus dat er op medische opleidingen aandacht aan wordt geschonken. Zo ook op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waar ik een aantal weken geleden een lezing mocht geven over hypnose en chronische pijnklachten op een symposium over hoofdpijn.

 

Verschillende experts waren uitgenodigd om vanuit hun vakgebied te vertellen over de behandeling van chronische pijn.  Chronische pijn is pijn die langer dan drie maanden aanhoudt, zonder dat er een duidelijke, verklarende oorzaak (meer) is. Normaal gesproken heeft pijn een waarschuwingsfunctie, maar bij chronische pijn  is die functie dus verdwenen.


Hypnose bij pijnklachten?

Mensen met chronische pijnklachten denken meestal niet als eerste aan hypnotherapie om hun klachten aan te pakken. Toch blijkt uit onderzoek dat hypnose zeer effectief is bij het behandelen van pijn. David Patterson, professor aan de medische faculteit van de universiteit van Washington, onderzoekt al zo’n 20 jaar de effecten van hypnose bij pijnbestrijding. Hij heeft 150 artikelen gepubliceerd in gerenommeerde vakbladen en is de schrijver van het boek Clinical Hypnosis for pain control.


Onderzoek bij brandwonden

In een onderzoek van Patterson, zijn 30 patiënten met brandwonden bij wie dode huidcellen en weefsel van het verbrande gebied werd weggehaald, random ingedeeld in 3 groepen, een hypnose groep, een pseudo hypnose groep (placebo) en een controle groep.

De hypnose groep kreeg een behandeling van suggesties voor ontspanning, analgesie (pijn verdoving) en amnesie. De placebo groep kreeg een behandeling van pseudo hypnose; tellen van 20 naar 0, een duw op de schouder en de instructies om verschil op te merken tussen sensaties van heling en signalen van pijn. Deze mensen dachten dus dat ze een hypnose behandeling kregen. De derde groep kreeg geen enkele interventie. Resultaten laten een significante vermindering van pijn zien bij de hypnose groep.
 

  • Hypnose groep - vermindering van 46%.
  • Placebo groep - vermindering van 16%
  • Controle groep - vermindering van 14%
     

Mark Jensen

Het onderzoek van Patterson richt zich meer op acute pijn, maar laat wel zien hoe effectief hypnose is bij pijn. Professor Mark P Jensen (afbeelding) van de universiteit van Washington Medical Centre is ook een belangrijk onderzoeker op het gebied van hypnose en pijn. Hij onderzoekt en ontwikkelt al meer dan 30 jaar de efficiëntie van psychosociale behandeling bij pijnklachten. Hij is auteur en co-auteur van meer dan 250 artikelen over pijn en is momenteel de hoofdredacteur van het wetenschappelijk blad Journal of Pain.


Hypnose beïnvloedt pijn

Jensen schrijft in het boek Hypnosis for Chronic Pain Management dat in de afgelopen twintig jaar, met name de afgelopen tien jaar er verschillende onderzoeken zijn gedaan naar de effectiviteit van hypnose bij chronische pijnklachten. "De resultaten zijn consistent, als ze vergeleken worden met standaard zorg is hypnose effectief om chronische pijn te verminderen. Daarbij zijn de effecten hiervan blijvend. Ook is gebleken dat hypnose net zo effectief of zelfs effectiever is dan andere behandelingen om chronische pijn te verminderen, inclusief medicatie en fysiotherapie".


Wil je meer weten over de mogelijkheden hypnotherapie bij chronische pijnklachten, klik dan hier.

 Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in