Artikelen

Dagelijkse hypnose

Verstuurd op 13 juli 2010

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.
Veel mensen hebben wel eens gehoord van hypnose, maar weten eigenlijk niet wat het echt is. Een manier om naar hypnose te kijken is om het te zien als een veranderde bewustzijnstoestand.

Mensen veranderen de hele dag door hun bewustzijn. Thuis bijvoorbeeld ben je anders dan op je werk. Je kijkt anders, reageert anders op dingen die gezegd worden en je voelt je anders. Je zit dan in een thuis-trance. Je hebt ook een werktrance, een sporttrance, een familietrance en talloze andere trances.

De hypnotische bewustzijnstoestand is speciaal, omdat mensen opener staan voor suggestie in deze specifieke toestand. Hun innerlijke wereld wordt op de een of andere manier echter, en de ideeën die je suggereert
- door middel van taal - worden deel van die innerlijke wereld.

Er is een principe in hypnose dat alles wat in de innerlijkewereld beleefd wordt, uiteindelijk ook werkelijk wordt in de uiterlijke wereld.

Wanneer je iemand wil helpen bij het veranderen van gedrag, help je diegene eerst door het gedrag in de innerlijke wereld te veranderen. Dit beïnvloedt het gedrag in de uiterlijke wereld en kan hierdoor veranderen.

Maar hypnose is niet een of andere magische of metafysische ervaring. Het is eigenlijk zeer natuurlijk en gebeurt elke dag in jouw leven.

Een voorbeeld: Waarschijnlijk heb je wel eens in een auto gereden. Je hebt nog een paar kilometer te gaan en ineens merk je dat je bij je plaats van bestemming bent aangekomen. Je vraagt jezelf af: 'Wat is er de
laatste paar minuten eigenlijk gebeurd?' Je hebt geen herinneringen van het laatste gedeelte van de reis.

Je weet wanneer je bent begonnen. Je weet wanneer je bent gearriveerd.
Iemand moet gereden hebben, toch?  Natuurlijk was jij het die reed, maar je hebt er geen herinnering van. Dus dan is de vraag: "Welk gedeelte van jou heeft gereden?" Precies: jouw onbewustzijn.

Dit is een voorbeeld van hoe je onbewustzijn je leven gemakkelijker maakt. En dat is wat je onbewustzijn het beste doet.

Een ander voorbeeld: Je bent waarschijnlijk wel eens in een lift geweest,
terwijl je ontspannen keek naar de nummers die omhoog gingen.

Je staat en kijkt naar de veranderde nummers. Je weet dat je op de zesde verdieping eruit wil. Dan gaan de deuren open en iedereen gaat eruit. Je loopt mee en na een paar passen realiseer je dat dit de derde verdieping is. Je snelt terug de lift in. Wat is er gebeurd?

De lift creëert een culturele ervaring van trance. Wanneer iedereen de lift uitloopt, geeft dat een non-verbale suggestie om de lift uit te lopen. Daarom loop je gedachteloos mee.

Dit zijn voorbeelden van alledaagse,natuurlijke trances. Andere voorbeelden zijn het kijken naar een film, tv of het lezen van een boek.

Ooit een boek gelezen dat je op de een of andere manier 'raakte'? Dan heb je hypnose ervaren. Hoe kan je emotie veranderen door zwarte inkt op wit papier? Hoe kan het dat sommige boeken het leven van mensen
veranderen?

Dit kan vanwege de interactie met die informatie, de manier waarop je je bewustzijn verandert. Je leest een verhaal en je maakt een innerlijke voorstelling van dat verhaal; het verhaal wordt onderdeel van je innerlijke wereld.

Dat verandert je stemming, je emoties en soms zelfs de manier waarop je tegen het leven aankijkt. Dit is een belangrijk punt. Een emotionele reactie is namelijk een onbewuste reactie. Je verandert niet bewust je gevoelens; ze zijn het resultaat van je onbewustzijn, welke reageert op suggesties van buitenaf.

Dus elke keer wanneer je een emotionele reactie hebt, is het onbewuste reactie. Er zijn natuurlijk vele andere voorbeelden van alledaagse trance. Sporten, tuinieren en activiteiten die je herhaaldelijk doet zijn hypnotisch van aard. Daarom kunnen mensen deze bezigheden als 'therapeutisch'
ervaren.

Ze veranderen hun bewustzijn, vergeten de tijd en gaan helemaal op in de activiteit. Hypnotherapie in actie.

Ik hoop dat je nu een beter idee hebt van wat hypnose is en dat je begrijpt dat het eigenlijk een zeer natuurlijke staat van zijn is en onderdeel van het alledaagse leven.


Tot zover het hypnose nieuws voor deze keer.

Alle goeds,
Erik
Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in