Artikelen

Obama gebruikt hypnose en NLP

Verstuurd op 23 november 2011

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.

'An Examination of Obama’s Use of Hidden Hypnosis Techniques in His Speeches.'

Dat is de titel van een 60 pagina's tellend rapport over hoe Barack Obama hypnose en NLP zou inzetten bij zijn toespraken. Het rapport beschrijft hoe hij opzettelijk hypnose zou hebben gebruikt bij toespraken en zo miljoenen Amerikanen onbewust zou hebben beïnvloed tijdens de verkiezingsstrijd. Met behulp van conversationele hypnose technieken zou hij de kiezer hebben gemanipuleerd en op die manier het presidentschap bemachtigd.


Nu is Obama vaker beschuldigd van het inzetten van hypnose, meestal door  gefrustreerde republikeinen die het niet konden verkroppen dat Obama's speeches zoveel indruk maakten op zoveel mensen.  De ondertoon van het rapport heeft ook iets van dat verongelijkte, maar toch vond ik het de moeite waard om te lezen. Niet alleen vanwege de omvang van het rapport, maar ook door de uitleg van conversationele hypnose, de beschreven technieken in combinatie met verschillende voorbeelden.  

The Structure of Magic

Veel technieken die het rapport behandeld, staan beschreven in het boek The Structure of Magic. Dit is het eerste boek over NLP en is geschreven door Richard Bandler en John Grinder. De titel refereert aan de ‘magie’ die verborgen zit in de taal die we spreken.

Voor The Structure of Magic onderzochten Bandler en Grinder onder andere het werk van de Amerikaanse psychiater Milton Erickson. Erickson wordt gezien als de grondlegger van de moderne hypnotherapie. Hij ontwikkelde een conversationele vorm van hypnose voor therapeutische doeleinden. Hierbij communiceer je voornamelijk met het onbewuste van de cliënt, zodat de verandering ook in het onbewuste plaatsvindt.

Sinds het uitgeven van dit boek in 1975 hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld kennis gemaakt met NLP via boeken, workshops en seminars. Daarbij staat het internet vol met uitleg, voorbeelden en complete cursussen.

In tegenstelling tot wat de schrijver van het rapport suggereert is deze informatie  dus niet nieuw. Het is ook geen kennis die slechts enkele psychologen en NLP experts hebben. Maar wat misschien het grootste misverstand van de schrijver is, is dat het nieuw zou zijn dat deze technieken worden ingezet op het hoogste niveau.

George Bush Sr. 

Hieronder lees je gedeeltes van een belangrijke toespraak van de republikeinse president Bush sr. (foto) ten tijde van de eerste Golfoorlog.

Ons leger is een vrijwillig leger [......] luister naar wat ze zeggen, want zij zeggen het beter dan welke president dan ook. Korporaal Kuddelson van de marine zegt: “Laten we deze mensen bevrijden en ze de mogelijkheid geven om naar huis te gaan.”

Luister naar wat Generaal Boomer - een van onze officieren zegt: “Er zijn dingen die het waard zijn om voor te vechten. Een wereld waar brutaliteit en rechteloosheid toe worden gestaan is niet de wereld waar we in willen leven.”

Luister naar sergeant Kendall: “We zijn hier voor meer dan alleen de prijs van een liter benzine, wat we doen is de toekomst verzekeren voor de komende honderd jaar. Het is beter om nu met die man af te rekenen dan over vijf jaar.”

En tot slot zouden we ook moeten luisteren naar Jacky Jones, luitenant van de luchtmacht. Zij zegt: “Als we hem hiermee laten wegkomen, wie weet wat er daarna komt?”

Bush maakt hier gebruik van de zogenaamde ‘quote’. Hij verpakt zijn eigen stellingen in quotes van anderen, waardoor hij er zelf niet meer verantwoordelijk voor is. Een vorm van indirecte suggestie die veel werd gebruikt door Milton Erickson en ook beschreven staat in The Structure of Magic. De quote is zo ingenieus omdat je niet je eigen mening zegt, maar zegt wat iemand anders heeft gezegd. Op deze manier omzeil je eventuele weerstand (kritische factor) van de luisteraar.

Conclusie

De schrijver legt een uitgebreid rapport neer. De beschuldiging dat Obama via duistere hypnose het presidentschap onrechtmatig zou hebben gekregen is grotesk en naïef. De schrijver weet het een en ander van hypnose en NLP en hij heeft gelijk dat Obama hypnose en NLP technieken gebruikt, maar hij is niet de enige. 

Milton Erickson (foto) zei: “All succesfull communication is hypnosis.”. Hypnose kun je dus zien als het succesvol communiceren van ideeën. Dat doen niet alleen politici, ook boeken, films, TV programma’s, theaterstukken en reclames maken gebruik van de kracht van taal om mensen te beïnvloeden. 

De grootste verdienste van het rapport vind ik dat je na het lezen begrijpt hoe politici en de reclame-industrie ons via de media proberen te beinvloeden. Met kennis van hypnose en NLP kun je hier beter doorheen prikken en kun je echt kritisch zijn in wat je er op je afkomt.

Om het rapport te lezen klik je hier, de eerste link opent het rapport in PDF.

 

 

Erik Willems


Mocht je meer willen leren over hypnose of NLP, klik dan hier.


Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in