'Waar ben je mee bezig? Snap je wel dat je met je gezondheid aan het spelen bent?' Dat was de reactie van de huisarts toen Hannah vertelde over haar problemen met alcohol. Het gevolg? Hannah ging met schaamte weg bij de huisarts en kwam niet meer terug bij hem. Ik hoor het helaas te vaak van cliënten dat medische professionals geen flauw idee hebben wat ze aanrichten op het moment dat ze reageren vanuit een moreel oordeel.
Gelukkig was dat bij mijn eigen huisarts anders, zij luisterde toen ik ruim zeven jaar geleden aanklopte en over mijn verslavingen vertelde. Ze was nog vrij jong, keek een beetje verschrikt en had geen idee wat ze ermee moest, maar ze luisterde, had geen oordeel en verwees me door. Ik ben in mijn herstel zowel bij een regulier behandelaar geweest als ook bij een hypnotherapeut. Daarnaast heb ik EMDR gehad, ben naar 12-stappen zelfhulpgroep meetings geweest, heb heel veel gelezen en heb allerlei cursussen en trainingen gevolgd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. De weg van herstel was bochtig, hobbelig en ongelofelijk verrijkend!
Waar past hypnotherapie in herstel?
Dr. Daniel Sumrok Sumrok heeft de ingrediënten voor een nieuwe aanpak van verslaving samengesteld. Sumrok is niet de eerste de beste, hij is psychiater, verslavingsarts en voormalig directeur van het Center for Addiction Sciences aan de universiteit van Tennessee Health Science Center’s. Het is verrassend genoeg een vrij eenvoudige formule:
- Behandel mensen met respect in plaats van hen de schuld te geven of te beschamen.
- Luister aandachtig naar wat ze te zeggen hebben.
- Integreer de helende tradities van de cultuur waarin ze leven.
- Gebruik indien nodig voorgeschreven medicijnen en behandel trauma (ACE’s) uit de kindertijd.
'Daarnaast', zegt hij, 'is er behoefte aan interventies en therapieën die minder afhankelijk zijn van zelfbeheersingsstrategieën en de tijd tot terugval vergroten en de ernst van terugvallen ervan verminderen’.
Workshop hypnotherapie en verslavingen
Hypnotherapie is een prachtige methode die hierin past en kan ondersteunen als je herstelt van een verslaving. Het is een cliëntgerichte en lichaamsgerichte vorm van therapie die kan helpen bij het verwerken van trauma en iemand leren op een andere manier met emoties om te gaan. Ik heb er twee jaar over gedaan om de workshop samen te stellen en ben heel blij dat ik vanaf komend najaar de workshop Werken met Verslavingen ook in Eindhoven ga geven bij HypenZo opleidingen.
Reactie plaatsen
Reacties