Hypnotherapie en verslaving 

 

Bij verslaving doe je iets wat je eigenlijk niet wilt doen. Wat ooit begon als iets leuks, ontspannends en prettigs, neemt langzaam een steeds grotere plek in je leven in totdat je de controle meer en meer kwijtraakt. Uiteindelijk is dat het belangrijkste kenmerk van verslaving: het verliezen van controle. Misschien vraag je je af of je verslaafd bent en ben je op zoek naar hulp, of misschien zoek je hulp voor een ander. Hoe dan ook ben je benieuwd naar wat hypnotherapie kan doen bij verslaving of dwangmatig gedrag.

 

In de kern is elke verslaving een manier om met chronische stress om te gaan. Voor sommige komt die stress voort uit pijnlijke jeugdervaringen, voor anderen uit gevoelens van eenzaamheid, schaamte of een negatief zelfbeeld. Vaak gaat het gepaard met een onvermogen om op een gezonde manier met moeilijke situaties en gevoelens om te gaan. Sommige mensen hopen dat hypnotherapie een snelle oplossing biedt, een 'quick fix'. Ik begrijp die wens maar al te goed — ik had in mijn eigen herstelproces ook graag iets gehad dat mijn verslaving als sneeuw voor de zon zou laten verdwijnen. Maar zo werkt het helaas niet, ook niet met hypnotherapie. 

“Not why the addiction, but why the pain.”

                                   - Gabor Maté

Werken op twee niveaus

Zoals Gabor Maté stelt, begint verslaving als een oplossing voor een probleem en verandert het vervolgens in een probleem op zichzelf. Daarom werk ik in mijn praktijk werk ik op twee niveaus. 

1. Gedragsverandering: We richten ons op het veranderen van het zichtbare gedrag. Dit begint vaak met het stellen van een duidelijk doel en vervolgens het nemen van kleine, haalbare stappen. Voorbeeld: Een cliënt wilde stoppen met gokken en middelengebruik om te sparen voor een reis naar Zuid-Amerika. Zijn eerste stap was twee keer per week sporten met collega’s. Dit kleine succes leidde tot iets meer vertrouwen waardoor hij anderen stappen kon gaan zetten die hem dichter bij zijn doel brachten. Een volgende stap was om de nummers van zijn dealers te wissen. Zo maakte hij telkens stappen. Het is die opeenvolging van kleine stappen die uiteindelijk leidt tot de grote verandering die iemand zoekt.  

2. Onderliggende Oorzaken: Vervolgens kijken we ook naar de diepere motieven en oorzaken van je gedrag. Dit is essentieel om langdurige verandering te bereiken. Naarmate je verder komt in je herstel, kunnen we dieper ingaan op de onbewuste motieven achter je verslaving. Hypnotherapie kan samen met methoden als EMDR, IFS en EFT kan hierbij zeer waardevol zijn. Deze methoden helpen om de diepere lagen van je psyche te verkennen en begrip te ontwikkelen voor de oorzaken van je verslaving. Innerlijk kindwerk, delenwerk en regressie kunnen onderdeel zijn van dit deel van dit proces. 

Psycho-educatie: Begrip van Verslaving

Een ander belangrijk onderdeel van herstel is begrijpen hoe verslaving werkt, inclusief de impact op je gedrag en brein. Dit noemen we ook wel psycho-educatie. Veel mensen willen bijvoorbeeld graag minderen in plaats van stoppen, ze willen weer kunnen drinken/gebruiken zoals in het begin. Er is een reden waarom dit vaak veel moeilijker is en dat komt door je brein. Als je dat niet weet denk je dat je aan jou ligt en dat je zwak bent. Dus leren over verslaving maakt je bewust van de mechanismen die je verslaving in stand houden en leer je sterker te staan in je herstelproces; je weet beter wat je kunt verwachten en hoe je effectief kunt omgaan met obstakels. 

Herstel: Een Kans op Transformatie

Het herstelproces is intens en uitdagend, maar ook een kans om jezelf op een diep niveau te leren kennen en te transformeren. Het biedt je de mogelijkheid om verbinding te maken met jezelf en anderen, want het tegenovergestelde van verslaving is verbinding. Samen werken we aan het vergroten van je eigen regie, inzicht en veerkracht, zodat je met vertrouwen je weg naar herstel kunt vervolgen.

 “The opposite of addiction is not sobriety.

The opposite of addiction is connection.”

                           
                                                                                                      - Johann Hari

Ervaringsdeskundig en therapeut in één

Ik combineer mijn therapeutische kennis met mijn eigen ervaring met verslaving. Ik begrijp hoe hopeloos en eenzaam het voelt om vast te zitten in een destructieve gewoonte. Voor mij voelde verslaving als vastzitten in drijfzand, waar elke poging om los te komen me dieper deed zinken. Maar die ervaring is nu van onschatbare waarde in mijn werk als therapeut. Herstel was een confronterende, maar verrijkende reis. Ben je benieuwd hoe ik je kan ondersteunen? Neem gerust contact op.

 

 

Hier zie je een video waar uitgelegd wordt wat de invloed is van trauma op verslaving.