Artikelen

De impact van emoties

Verstuurd op 15 november 2011

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.

Belangrijke keuzes en grote beslissingen worden door de meeste mensen gemaakt op basis van de rede. Wie heeft er niet geleerd dat er bij een conflict alleen een oplossing mogelijk is als beide partijen hun gezonde verstand gebruiken? Maar is dat wel zo slim?

 

In 1644 schreef de filosoof Rene Decartes (afbeelding) 'Ik denk dus ik ben'. Deze filosofische stelling heeft grote invloed gehad op onze samenleving en ons mensbeeld. Hierdoor gingen mensen zich namelijk steeds meer identificeren met het rationele denken.

Ons hele onderwijssysteem is gebaseerd op de cognitieve ontwikkeling van het kind. Met een beetje mazzel is er nog een paar uur in de week voor lichamelijke opvoeding en soms wat kunstlessen, maar daar blijft het bij. Sociaal emotionele ontwikkeling is blijkbaar volstrekt onbelangrijk. Het is wat kort door de bocht, maar over het algemeen geldt dat het gevoel wordt gewantrouwd en de rede vertrouwd.

Ratio boven emoties?

Maar is het wel zo slim om hier van uit te gaan? Is het wel zo slim om de ratio zonder meer boven emoties te plaatsen? Het antwoord is: nee. En in  het volgende voorbeeld zie je waarom.

In Decartes' error beschrijft neuroloog Antonio Damasio  een man Elliot, die is geopereerd aan een kleine tumor in zijn hoofd. Elliots IQ blijft na de operatie vrijwel hetzelfde, maar hij is niet meer in staat om de simpelste besluiten te nemen. Hij kan bijvoorbeeld niet kiezen of hij met een blauwe of rode pen wil schrijven en naar welk radiozender hij wil luisteren. Maar ook belangrijke beslissingen gaan hem niet goed meer af, waardoor zaken doen onmogelijk wordt. Door de verandering houdt zijn vrouw het niet bij hem uit en gaat bij hem weg. 

Damasio onderzoekt Elliot en stelt vast dat hij normaal functioneert op één aspect na: als gevolg van de operatie aan zijn tumor voelt hij geen emoties meer. Hierdoor is het onmogelijk voor hem om beslissingen te maken.

Kennelijk zijn emoties onmisbaar bij het maken van beslissingen. Maar daar houdt de invloed van emoties niet op, ze beinvloeden ook onze waarneming. Als we somber zijn, merken we het mooie weer niet op en als we angstig zijn, schrikken we sneller. Daarbij beïnvloeden emoties ook ons geheugen. Een sombere emotie maakt het verleden grijs en wie angstig is, herinnert zich voornamelijk bedreigende situaties. Tegelijkertijd herinner je je makkelijker leuke herinneringen als je blij bent.

Brandstof van ons gedrag

Emoties zijn dus de brandstof waarop wij draaien, ze beïnvloeden onze fysiologie, onze waarneming en ons gedrag. Zou het dan niet fijn zijn als we daar iets meer over leren? Zou het niet fijn zijn om iets meer grip te hebben op emoties?

Heel veel mensen denken dat ze een soort speelbal zijn van hun emoties en de waarheid is dat de meeste mensen dat ook zijn. Emoties zijn namelijk onderdeel van ons onbewuste.

Milton Erickson zei: 'De reden waarom mensen bij mij komen is omdat er geen rapport is tussen hun bewuste en onbewuste'. Sterker nog: de meeste mensen weten niet eens dat je kunt communiceren met je eigen onbewuste. (Zelf)hypnose en NLP zijn effectieve manieren om rapport te bouwen tussen je bewuste en onbewuste. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heb je met hypnose en NLP veel meer controle over je eigen gevoel en je gedachten, omdat je in rapport bent met je onbewuste.


Erik Willems


Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in