Artikelen

De Geschiedenis van Hypnose

Verstuurd op 10 augustus 2011

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.
De geschiedenis van hypnose gaat eigenlijk over de geschiedenis de verandering van onze waarneming en ons begrip hierover.

Hypnose wordt al duizenden jaren gebruikt. In oude Sanskriet teksten wordt al gesproken over helende trances in India. Ook papyrusrollen uit het oude Egypte schrijven over het gebruik van slaaptempels en het gebruik van trance inducties en genezing.

De moderne geschiedenis van hypnose begint in de 18e eeuw bij de Weense arts Franz Anton Mesmer (1734-1815). Mesmer was de eerste die keek vanuit een wetenschappelijk oogpunt naar de effecten van hypnose en trance.

In de 18e eeuw gebruikte de Jezuïtische priester Maximilian Hehl magneten om mensen te genezen. Deze man zou onopgemerkt de geschiedenis in zijn gegaan als niet een van zijn studenten, Mesmer, deze magneten mee naar huis had genomen om er mee te experimenteren in zijn artsenpraktijk.

De belangrijkste medische ingreep in die tijd was aderlaten. Dit is het onttrekken van bloed uit een ader, in die tijd dacht men dat dit een middel was om verschillende ziektes en kwalen te verhelpen. Tot in de 19e eeuw is deze methode toegepast bij ziektes waar geen andere therapie voor bekend was (en dat waren er behoorlijk wat).

Mesmer haalde na de procedure de magneten over de wond van de patiënt waarna hij merkte dat het bloeden ophield. De magneten zorgen ervoor dat het bloeden ophield en de wond ook sneller genas.

Hij raakte echter steeds meer overtuigd dat de helende kracht niet in de magneten zat. Hij testte dit door in plaats van magneten gewone stenen over de wond van de patiënt te halen. Hij had gelijk want ook hierna stopte het bloeden. Mesmer dacht echter dat het bloeden stopte door de energie tussen hem en de patiënt en hij noemde dit fenomeen dierlijk magnetisme.

Mesmer was de eerste  die een consistente methode voor hypnose ontwikkelde welke hij ook aan zijn studenten leerde.

Mesmer had ook een andere kant want hij hield er namelijk ook van om zijn dierlijk magnetisme te gebruiken in showachtige settings waar hij meerdere mensen tegelijk in trance bracht. Hij droeg een mantel en liet  etherische muziek op een glasharmonica spelen.Mesmerist aan het werk


Het typische beeld van de hypnotiseur als een charismatisch en mystiek figuur komt rechtstreeks van Mesmer en zijn volgelingen, de zogenaamde 'Mesmeristen'. Het Engelse woord Mesmerized, wat zoveel betekent als gebiologeerd, is afgeleid van de naam van Mesmer.
 

De nieuwsbrief is een klein onderdeel van de wonderlijke geschiedenis van hypnose. Ik heb er een rapport over geschreven wat je inzicht geeft in de fascinerende geschiedenis en de belangrijkste figuren. Dit rapport krijg je helemaal gratis wanneer je je inschrijft bij een van onze najaarsworkshops.

Klik hier voor meer informatie en schrijf je direct in. 


Alle goeds,
Erik


PS We zijn ook te volgen via twitter en LinkedIn
Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in