Artikelen

Hypnose bestaat niet

Verstuurd op 1 september 2010

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.
Hypnose bestaat niet. Tenminste, niet in de zin dat je het kunt vastpakken of optillen. Hypnose is dan ook geen ding maar een proces. Wanneer je hypnose leert, is het noodzakelijk om dit proces te begrijpen en te weten welke stappen bij dat proces horen.

De sleutel tot trance is dat je ervoor zorgt dat iemand zich focust op een idee of een gedachte tot het punt waarop dit idee of die gedachte werkelijkheid wordt voor diegene. Je zorgt ervoor dat het 'kritisch denken' uitgeschakeld wordt, hierdoor wordt het voor iemand mogelijk om voorbij het logisch denken te gaan en meer opties te zien. Einstein zei al: logica brengt je van A naar B, verbeelding overal. Zoals elk proces bestaat dit uit meerdere stappen. Deze stappen gaan we eens beter onderzoeken.

 1. Absorbeer aandacht

Je kent vast wel het klassieke beeld van de hypnotiseur met een zakhorloge terwijl hij zegt: "blijf kijken naar het horloge, volg het met je ogen open terwijl je merkt dat je ogen zwaarder en zwaarder beginnen te worden blijf je kijken..."

Het horloge is slechts een manier op iemands aandacht vast te houden. En dat is nodig, want zonder de aandacht van de ander, is het onmogelijk om iemand in trance te brengen (daarom is het erg lastig om een dronken persoon te hypnotiseren, hij kan zich namelijk niet goed focussen). Wanneer je iemands aandacht hebt kun je deze ook sturen, zodat zijn gedachten de weg volgen die jij uitstippelt.

2. Omzeil kritisch denken

Voordat je een suggestie kan geven aan iemands onbewuste, moet je ervoor zorgen dat je het kritisch denken omzeilt. Het kritisch denken is de logica, dat gedeelte van het bewustzijn dat denkt: "Dat kan toch niet", of "Dat is onmogelijk". Er zijn veel verschillende manieren om het kritisch denken te omzeilen. Bij hypnose gebruik je hiervoor de taal en met name koppelwoorden zijn hiervoor geschikt. Deze stellen je in staat om ideeën makkelijker over te brengen en het onbewuste in te laten gaan.

Als ik zeg: "Blijf kijken naar het horloge dat op en neer gaat, terwijl je merkt dat je ogen zwaarder beginnen te worden, omdat je de beweging blijven volgen van het horloge dat op en neer gaat...".

Door de koppelwoorden 'terwijl' en 'omdat' klinkt het heel aannemelijk dat je ogen zwaarder worden, maar logisch is het zeker niet. Vooral Ericksoniaanse hypnose geeft je talloze mogelijkheden hiervoor. 

3. Stimuleer onbewuste

Wanneer je het kritisch denken hebt omzeild, kun je beginnen met het geven van suggesties. Belangrijk is nu dat je een onbewuste respons krijgt. Elke onbewuste respons is prima in deze fase. Het klassieke voorbeeld van een onbewuste respons is een emotionele respons.

Je kiest er niet voor om een emotie te krijgen op een bepaald moment van de dag. Dat gebeurt vanzelf als gevolg van je denken en de dingen die je meemaakt op een dag. Dus als iemand een emotionele respons heeft, is dat een onbewuste respons.

Wanneer iemand erg emotioneel is zal hij minder geneigd zijn om logisch na te denken. Mensen die verliefd zijn bijvoorbeeld, zijn bijna niet in staat om redelijk na te denken. Mensen die verliefd zijn, zijn volledig in trance (en het is niet moeilijk te raden door wie ze gehypnotiseerd zijn). Wanneer je eenmaal een onbewuste respons hebt, kun je verder met het echte werk.

4. Breng het onbewuste naar gewenste resultaat

In deze eindfase is de persoon in trance en staat hij open voor suggesties van de hypnotiseur. Op dit moment in het proces kun je suggesties doen of zelfs directe commando's geven. Hier vind dan ook het veranderingswerk plaats. Suggesties kunnen gaan over zelfvertrouwen, stoppen met roken, angstreductie, pijnvermindering of andere gedrags of gevoelsveranderingen die de persoon wil. 


Als je deze stadia volgt, weet je zeker dat je met een hypnotisch proces te maken hebt. In al onze workshops worden deze stadia natuurlijk zeer uitvoerig behandeld en in de praktijk geoefend. Dus wanneer je hypnose goed wil leren, meld je dan aan voor een van onze hypnose workshops.


Erik Willems


Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in