Artikelen

Wat je gelooft ben je zelf

Verstuurd op 11 oktober 2011

Mocht u onverhoopt de nieuwsbrief niet in de juiste opmaak ontvangen of kunnen lezen, klik hier voor de online versie.
Afgelopen weekend was de documentaire 'America's most hated family in crisis' te zien. Hierin bezoekt de Britse filmmaker Louis Theroux voor de tweede keer de familie Phelps. Deze familie staat ook wel bekend als the most hated familiy in America. En die mening wordt door heel veel Amerikanen gedeeld. 


De familie vormt de Westboro Baptist Church, een zeer conservatieve christengemeente. De leden zijn er van overtuigd dat God Amerika straft, omdat homoseksualiteit wordt toegestaan in Amerika. Ze demonstreren iedere dag met borden waarop teksten staan als: God hates fags en Fags die God laughs. Nu is dit voor veel Amerikanen nog geen enkele reden om deze familie te haten, maar ze doen meer dan dat. Ze demonstreren namelijk ook regelmatig bij begrafenissen van omgekomen Amerikaanse soldaten met borden waarop staat: Thank God for dead soldiers en Your'e going to hell. Hiermee maakt de familie zich weinig geliefd, want veel Amerikanen zijn er van overtuigd dat hun soldaten helden zijn.

Op de foto zie je links een van de leden van de omstreden kerk tijdens een demonstratie. Daarnaast zie je een jongeman met een andere overtuiging.

Overtuigingen

Maar wat zijn overtuigingen eigenlijk? Je kan overtuigingen zien als alles wat iemand gelooft over zichzelf, anderen en de wereld. Zo zijn er mensen die geloven dat vrijheid heel belangrijk is, er zijn mensen die geloven dat hypnose niet bestaat, mensen die geloven dat politici alleen maar zakkenvullers zijn, mensen die geloven in liefde op het eerste gezicht, mensen die denken dat homoseksualiteit onnatuurlijk is en er zijn mensen die er van overtuigd zijn dat de Islam een achterlijke cultuur is.

In het NLP communicatiemodel kun je zien hoe informatie uit de buitenwereld wordt gefilterd. Dit bepaalt dus hoe wij onszelf en de wereld om ons heen waarnemen. We zien dus wat we geloven.

De invloed van overtuigingen

Stel, iemand gelooft dat hij niet kan spreken in het openbaar. Deze overtuiging kan ervoor zorgen dat hij zich dagen van te voren al druk begint te maken over een presentatie. 's Nachts ligt hij te malen, waardoor hij slecht slaapt en hierdoor raakt hij vermoeid.

De overtuiging beïnvloedt dus het zenuwstelsel en fysiologie en zijn dus van grote invloed op de kwaliteit van zijn leven. Dit alles zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de presentatie inderdaad niet om aan te zien is.  Bij het behandelen van iemand met een angst voor spreken in het openbaar is het dus zinloos als je niet aan een onderliggende overtuiging werkt.

Hoe kom je er aan?

Maar waar komen overtuigingen vandaan? Stel dat jij in Saoedi Arabië geboren zou zijn, dan was je een totaal ander persoon geweest dan je nu bent. De cultuur waarin je opgroeit is van zeer grote invloed op je overtuigingen, daarnaast natuurlijk ook je opvoeding, scholing, bepaalde gebeurtenissen, kennis die je opdoet en resultaten van ervaringen. Het is wellicht wat vreemd om te bedenken dat heel veel overtuigingen dus zijn aangeleerd.

In essentie komt het erop neer dat een overtuiging er voor zorgt dat er alleen informatie binnengelaten wordt die overeenkomt met de eigen ideeën van wat 'waar' is. Je overtuigingen zorgen er dus voor dat je sommige informatie uit de buitenwereld wel oppikt en andere niet.

Zo had de Amerikaanse psychiater Milton Erickson eens een psychiatrische patiënt die er van overtuigd was dat hij een lijk was. Niets of niemand kon hem op andere gedachten brengen. Erickson vroeg hem of lijken bloeden, waarop de patiënt zei dat dit natuurlijk niet het geval was. Toen prikte de psychiater de patiënt met iets scherps in zijn arm, waarna er bloed uitkwam. De man keek verbaasd naar zijn arm en zei: "ik had het helemaal mis, lijken bloeden dus toch!"

De aard van een overtuiging zorgt er dus vaak voor dat mensen in hetzelfde denkpatroon blijven hangen. Als een overtuiging prettig is, niks aan doen. Helaas zijn er veel mensen die te lang rondlopen met negatieve overtuigingen over zichzelf. Niet in de laatste plaats omdat ze ervan overtuigt zijn dat het niet mogelijk is om dit te veranderen. NLP heeft een aantal zeer krachtige technieken voortgebracht waarmee je negatieve overtuigingen zeer goed kunt veranderen en als je je overtuiging verandert, verander je je kijk op de wereld en jezelf. 

Wil je meer weten over NLP en het leren van manieren om negatieve overtuigingen te veranderen dan kun je je inschrijven voor de het Beste van NLP. Klik hier voor meer informatie.

 

Alle goeds,
Erik

P.S Mocht je de documentaire van Louis Theroux willen zien klik dan hier.Overzicht alle nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in